Boendeinformation

Välkommen till våra informationssidor för medlemmar i bostadsrättsföreningen.

Här finns information som är viktig för dig som medlem att känna till. Det är information som gäller både den egna lägenheten och gemensamma anläggningar och skötsel.

Du kan läsa mer om vad det innebär att vara medlem i en bostadsrättsförening hos Bostadsrätterna. Det är en intresseorganisation som ger stöd åt bostadsrättsföreningar och vår förening är medlem där. Du hittar information i den rödmarkerade länken här på hemsidan.

Här kommer mer information att läggas upp om golvvärme, kakelugn, brandskydd, förråd med mer

 

 

Telefonlista

Det finns en telefonlista med kontaktinformation till oss som bor här i byn samt till några av våra närmaste grannar. Är du nyinflyttad ber vi dig att maila din kontaktinformation till styrelsenibyn@gmail.com. Dela gärna med dig telefonnummer och gärna namn på alla som bor i lägenheten. Vill du ha en uppdaterad maillista så kontaktar du samma mailadress.

 

Värme

Varje hus har sin egen bergvärmepump som värmer lägenheterna med vattenburen golvvärme. Värmen justeras med termostater som sitter i varje lägenhet. 

 

Vatten

Vatten och avlopp sköts av ett lokalt företag, Frötallen AB, där föreningen är delägare.
Vattnet kommer från ett lokalt vattenverk som försörjer flera verksamheter i området.

Vattnet är kalkrikt och något hårt (hårdhetsgrad 5) samt har något förhöjda värden av järn- och manganvärden. För att minska vattnets hårdhet och problem kalk i ledningarna  avhärdas vattnet med salt (NaCl).  Man kan då och då avkalka tvättmaskin och diskmaskin genom att köra ett program med citronsyra eller ättika i en tom maskin.

 

Det är viktigt att vara återhållsam med bevattning sommartid. Vattna på kvällarna och undvik att vattna gräsytor. Även om det finns vatten i systemet kan situationen ibland snabbt förändras


 

Avlopp

Avloppssystemet består av ett lokalt biologiskt system med dammar, en viss kemisk avskiljning och vattentrappor samt en naturlig filtreringsbädd som renar vattnet innan det efter lång tid långsamt avrinner i Järnafjärden.

 

Vattnet hamnar först i en slamavskiljare där slammet sedimenteras i en trekammarbrunn. Innan slamavskiljaren blandas avloppsvattnet med en kemfälla som gör att näringsämnen som t ex kväve och fosfor, flockas och enklare kan samlas ihop och avlägsnas tillsammans med slammet. Därefter leds vattnet vidare till dammsystemet där en viss biologisk rening sker med hjälp av syresättning och naturligt förekommande bakterier. Vidare, efter en lång uppehållstid i dammarna, pumpas vattnet vidare till en naturlig grusås som fungerar som infiltrationsbädd. Långsamt silas sen vattnet ut i Järnafjärden. 

 

Det är mycket viktigt att vi använder biologiskt nedbrytbara produkter. Det gäller allt från diskmedel och toapapper till hygienartiklar.

 

För att undvika stopp i avloppsrören är det mycket viktigt att man inte spolar ner sanitetsartiklar, tops, kattsand eller liknande.

 

 

Vattenavstängningar / ballofixer

Det sitter ballofixer monterade på vattenledningarna i badrum och under diskbänken. Det är en bra idé att motionera dem (vrida på ballofixerna) en gång i halvåret. Detta för att förebygga att kulorna inne i kranen inte ska fastna, så att det vid behov går att stänga av vattnet.

 

Gruslådor

Det finns tre lådor med grus i byn, vid B-huset, H-huset och E-huset. Där kan man hämta grus för eget behov när det är halt ute. 

 

 

Nibble Gård

Våra närmaste grannar är ett biodynamiskt jordbruk och ett Naturbruksgymnasium.

Tänk på att inte gå över mark med växande grödor,  beteshagar, nysådda åkrar och liknande.

Det är viktigt att inte störa djuren på bete,  att hålla grindar stängda och att inte störa arbetet i ladugården.

Vi kan alla att glädjas över korna, fåren, hönsen och hästarna och den fina miljö som omger oss.

 

Foto:  Johan Green / klicka på bilderna för att se dem i större format

 

Att elda i kakelugnen